Thursday, December 13, 2012

Mannele


ENGLISH

Every region has its baking traditions, and in December, Alsatians cook up mannele (Alsatian for "little man") to celebrate Saint Nicholas Day (6th December).

These small brioches come shaped in the form of a man and traditionally contain a generous helping of raisins, although most boulangeries now also offer them with chocolate chips, Nutella, and even hundreds and thousands.

Depending on which story you read, the mannele is supposed to represent either Saint Nicholas or the three children he saved from an evil butcher...

Bon appetit!


FRANCAIS

Chaque région a ses petites traditions pâtissières, et en Alsace le mannele (Alsacien pour "petit bonhomme") se mange pour la Saint-Nicolas.

Petite brioche en forme de bonhomme, le mannele est traditionnellement enrichi de raisins secs, mais on trouve également des mannele aux pépites de chocolat et au Nutella. 

Pour la petite histoire, le mannele représente Saint Nicolas, dont la fête le 6 décembre est très célébrée en Alsace, et les trois enfants qu'il a sauvés d'un méchant boucher. 

Bon app !

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