Tuesday, February 23, 2010

A taste of home / Un goût de France


ENGLISH VERSION BELOW!

FRANCAIS

Une visite au Marché Atwater ce weekend nous a assuré que l’on peut bien trouver de la bonne bouffe française, si jamais on est en manque. Les spaetzle Grande Mère d’Alsace, les confitures Bonne Maman, les gâteaux et les baguettes préparés par un boulanger français, et un choix exceptionnel de fromages français au lait cru ! Il y a même une presse avec des rayons de journaux et magazines français. Je saurai où acheter L’Equipe au mois de juillet…

Et, si jamais je suis en manque de la bonne bouffe britannique (et oui, ça existe !), il y a même un boucher vendant une gamme épatante de saucisses farcies au cheddar, au bacon, aux épinards… bref et à tout ce que l’on peut imaginer.

Toutes les images ont été prises au marché Atwater et au marché Jean Talon, autre grand marché Montréalais. Il semble que, en été, il y a même un marché ouvert 24/7 à côté de chez nous. Des fruits et légumes frais à 3 heures du matin… si jamais l'envie de cuisiner te prend à une telle heure !

ENGLISH

On Sunday, we visited the indoor market at Atwater, just five tube stops from us. Composed of different stalls and boutiques, the market is a great place to stock up on French food – just in case we ever need a taste of Europe. Among the tempting foods on offer were French jams, patisserie and baguettes made by a French baker, plus authentic (ie: unpasteurised) French cheeses. There was even a newsagent selling French papers and magazines. I know where I’ll be heading to get my dose of Tour de France news in July...

Even better, one stall proffered a range of British-style sausages that would put most Brit butchers to shame. Plus, some great cuts of streaky bacon.

The photos in this post were taken at the markets at Atwater and Jean Talon , which is the city’s largest permanent market. Apparently, when the snow melts, we’ll have a outdoor market in our neighbourhood open 24/7. Fresh fruit and veg at 3 in the morning, anyone? It’ll sure make a change from the post-pub kebab ;-).

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