Saturday, March 6, 2010

Poutine !

ENGLISH VERSION BELOW!

FRANÇAIS

Ca y est, j’ai mangé une poutine ! Le plat régional du Québec, la fierté gastronomique des Montréalais, c’est un plat de frites couvert de fromage en grains et une bonne sauce brune.

Le plat est tellement populaire au Canada qu'on le trouve sur le menu chez MacDonald’s, KFC ou Burger King, aussi bien que dans les restos de haute gamme et les bistrots de base. On a même su adapter le plat pour inventer près d’une centaine de variétés, dont la poutine au pepperoni, la poutine aux crevettes, et même la poutine au foie gras.

Et comment j’ai trouvé cette première expérience de la haute gastronomie québécoise ? Franchement, pas mauvais. Super gras, c’est sûr, et super salé, et avec une sauce un peu piquante. De quoi manger après un verre ou deux au pub (ce qui était le cas). Pas convaincu que ça irait aussi bien avec un Château Margaux 78, par contre…

ENGLISH

I’ve just eaten a poutine! It’s the regional dish of Quebec – the gastronomic highpoint of Montreal. It’s a plate of greasy chips served with cheese curds and drenched in gravy.

The dish is so popular in Canada that it even features on the menu at MacDonald’s, KFC and Burger King, as well as at high-class restaurants and greasy-spoon diners alike. In fact, you can get almost a hundred different types of poutine – from the old school classic (as described above) to the pepperoni, shrimps and foie gras varieties.

So, what did I make of Quebec's most famed culinary creation? Much like a kebab, the poutine is perfect post-pub grub. The curds are a little salty and the sauce is rather spicy. But, after a couple of pints at a nearby bar, my soggy chips with stringy cheddar went down rather well. Quite how it tastes sober, I wouldn’t like to say...


5 comments:

  1. Pas du tout ! Ca vaut bien un foie gras Strasbourgeois poelé à la framboise alpine.

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  2. I'd go for Poutine in the dead of the night even without booze.
    Also, if you've only had it once, then there is still much for you to discover in terms poutine, as you said there is a lot of variety in terms of poutine, and some are infinitely better than others...
    By the way, is it not said in forgotten places that the high lord of the Seelie did in greasy neon light make one poutine to rule them all, one poutine to fill them all, and in cardiac arrest bind them...

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  3. La fierté gastronomique des montréalais? lol faut pas exagérer. C'est la cure typique d'après-cuite, l'équivalent du kebab...

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